tema-bilde-idrett

Ledere må tenke som toppidrettsutøvere!

Det å være leder er svært krevende, og mange sliter med rollen. Det er ikke alltid det faglige kvalifikasjonene som er utfordringene for en leder. Skal du lykkes som leder trenger du å både tenke og trene som en toppidrettsutøver. Her får du noen råd til hvordan du kan lede klokt og leve mer.

Du kan ikke lese deg opp til å bli en god leder, men det hjelper å ha en teoretisk plattform. Den gir deg innsikt i lederskap og en intellektuell forståelse av hvilke oppgaver og utfordringer du står overfor ved for eksempel ledelse av endring, håndtering av konflikter og hvorfor det er viktig å involvere seg.

Kompetanse og ferdigheter
Hvordan du som leder bruker din teoretiske plattform avhenger av din klokskap, egenskaper og ferdigheter. Det er derfor viktig å trene ferdigheter målrettet over tid.

Eksempelvis vil mange ledere ha nytte av å trene mentalt. Dette fordi de vil møte urasjonell, uetiske kommunikasjon og adferd fra mange nivå i organisasjonen. Dette vil by på følelsesmessige prøvelser – vi er alle mennesker, også sterke dyktige ledere har et bankende hjerte! Dersom du ikke er flink til å snakke med mennesker, tren hver dag. Du vil fort se at du blir bedre og bedre.

Kommunikasjon og samspill
Du lykkes ikke alene, uansett hvor dyktig du er – det er i samspillet mennesker presterer best. Økt samspill har et potensial i de fleste organisasjoner. Kommunikasjon er grunnleggende for samspill og du kan ikke velge å la være å kommunisere. Uansett hva du sier, hva du ikke sier, hva du gjør og hva du ikke gjør, så kommuniserer du.

Du kan ikke manipulere en organisasjon gjennom en endringsprosess. Ikke undervurder de ansatte. De vil avsløre deg, selv om du aldri får vite dette selv. De fleste mennesker er opptatt av en viss form for rettferdighet. Hvordan du behandler mennesker og hvordan du kommuniserer og påvirker organisasjonens tillit til deg som leder. Du vil ikke lykkes over tid uten å ha de ansatte med på laget. Ta deg tid til å lytte og snakke med dine medarbeidere – forstå hva de tenker og hvordan de har det.

Støtteapparat
Bygg opp ditt personlige team og støtteapparat. Uansett hvilken teoretisk og praktisk kompetanse du har, vil du trenge et støtteapparat rundt deg som du kan bruke når du har behov for det. Å inkludere en mental trener i teamet er både nyttig og klokt, spesielt ved større utfordringer.

Personlig overskudd
Det aller viktigste er kanskje å sikre at du selv hele tiden har personlig overskudd. Da må du forstå hva som gir deg energi og overskudd. Deretter må du evne å gi til deg selv det du trenger underveis. Trening vil blant annet gi deg økt kapasitet i rollen, kosthold er viktig for energi og vitalitet.

Du trenger også tid og ro for refleksjon – tid for å tenke på andre ting enn jobben.

Balanse mellom Jobb og fritid
Skal du lykkes som leder over tid er det svært viktig å ha balanse mellom jobb og fritid. Dette høres innlysende ut – MEN, i praksis er det svært vanskelig å få dette til. En dedikert mentor vil kunne ansvarliggjøre og følge deg opp – sikre din gjennomføringsevne. Forstå hvilken helhetlig innsats og dedikasjon som faktisk kreves for å kunne leve, trives og prestere i rollen som leder over tid.

Bedriften bør i større grad ta ansvar ved å initiere og ta kostnadene med et slikt støtteapparat. Alternativet er økt sykefravær, utbrenthet og kostnadene relatert til dette. Både menn og kvinner har slike behov. Kvinner har imidlertid ofte flere omsorgsroller i hjemmet. Derfor ligger det kanskje et større potensial i det å kunne bli flinkere til å gi nødvendig rom til seg selv hos kvinner. Ved økt helhetlig fokus vil bedrifter kunne bidra til flere kvinner i ledende stillinger og styreverv.

Led klokt og lev mer
Toppidrettsutøvere presterer ikke optimalt når de er overtrent. Det gjør heller ikke ledere som jobber for mye. Tenk team, bruk ditt støtteapparat, ha tillit til dine medarbeidere og del informasjon. Ha relasjoner på alle nivå i organisasjonen og underbygg slik din forståelse av kulturen. Kontinuerlig fokus på utvikling av personer og kultur vil underbygge prestasjon og arbeidsglede. Led klokt og lev!

Diskusjon · 3 kommentarer

Det er 3 svar til "Ledere må tenke som toppidrettsutøvere!".
 1. Anne Vaa Lillehaug sier:

  17. mars 2012 at 14:29

  Mange leder er i mål på Birken i dag, siden du er innom trening her Randi. Heldigvis er det mange veier til god fysikk, og viktig å finne den formen som passer for seg. Nå driver jeg et lite enkeltmannsforetak der jeg må lede meg selv, og av de beste investeringne jeg har gjort er å ha min personlig mentor.Du er innom flere viktige og interesante temaer

  Tusen takk for inspirasjon Randi!

  Svar
 2. Vivianne Helen Nilsen sier:

  16. august 2012 at 09:30

  En flott og inspirerende artikkel!!!

  Jeg er helt i startfasen i forhold til å skulle lede min egen bedrift, og det er mye her jeg kan ta med meg og bruke i min hverdag som leder for meg selv 🙂

  På det personlige plan kjenner jeg igjen viktigheten av å ha god balanse mellom jobb og fritid, og hvor essensielt det er for min livskvalitet, og kapasitet, å evne å gi meg selv det jeg trenger for å få påfyll!

  Som ansatt liker jeg at du setter fokus på noen viktige ting en leder bør tenke på!
  En leder som følger dine gode råd vil bli en god leder :-))))

  Takk for en flott og inspirerende artikkel!!!

  Ps. Savner å kunne dele denne på FB

  Svar
  • Randi - lifeliving sier:

   16. august 2012 at 16:38

   Hei Vivianne, og takk for hyggelig tilbakemelding. Så fint at du finner artikkelen inspirerende og nyttig. Det gleder meg å kunne bruke mitt engasjement og energi på å utvikle bærekraftig lederskap – til glede for den enkelte leder, og for de lederen leder 🙂 Skal se på det praktiske om å dele artikkelen på FB, intensjonen er at det skal gå 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: